Skidsport är en av de mest populära sporterna i de nordiska länderna samt vissa länder i centrala Europa. Även i Nordamerika är olika typer av skidsport populärt, även om grenarna som utförs skiljer sig en del från de vi ofta ser i Norden. I Sverige, Norge och Finland har längdskidåkning alltid haft en särskild plats i våra hjärtan, vilket märks på det enorma Vasaloppet som åks av tiotusentals personer varje år. De nordiska länderna gör nästan alltid bra ifrån sig på OS och under Världscupen i längdskidåkning. Denna gren är inte lika vanligt förekommande i USA och Kanada där olika former av utförsåkning är mer populära grenar.

Vilka typer av skidsport finns det?
Det finns mängder av varianter av både längdskidåkning och utförsåkning. När det gäller längdskidor så delas grenarna oftast upp efter hur långa loppen är, och ibland också efter vilken typ av skidor som används. När det gäller utförsåkning är det sättet man kör på som innebär olikheter mellan grenarna. De vanligast förekommande varianterna av utförsåkning är slalom, storslalom, super-G och störtlopp, som alla har olika teknik och framförallt går i olika hastigheter, läs på Idrott och Hälsa.

Skidsport som rekreation
Förutom att det är vanligt att man tävlar i skidåkning i Sverige och övriga Norden så är det också något många människor gör varje år för att det är roligt och en bra typ av motion. På sportlovet är det vanligt att familjer över hela landet åker till Norrland eller Mellansverige för en veckas skidåkning, och de flesta svenskar har antagligen någon gång stått på ett par skidor. Utförsåkning är den populäraste formen bland folk som främst åker på sportlovet, antagligen eftersom det inte är lika jobbigt som längdskidor och för att många upplever det som roligare.